Til forsiden › Byen › Veddum Hovedgade
Boligen blev opført 1911 og revet ned i 2018.
Før har her ligget et husmandssted, som tilhørte Visborggård. Godsets ejer Magdalene Kjellerup solgte parcellen 57c til selveje i 1904.
Husfæster Jens Pedersen og Ane Pedersen boede i Solbjerg sogn, da de fik den første søn Peder. De fem næste børn er født i Veddum. I 1960 er Jens Pedersen snedker i Søndergårde, Visborg sogn. Hans jordlodder matr. 55 lå i Trommelholt og Kæret samt et par moselodder.
Sønnen Peder blev snedker, Niels døde 3½ år gammel.
Jens Peter blev gift, soldat og siden daglejer i Bælum, han blev 75 år. Den øvrige familie udvandrede til Amerika.
Guldbryllup 1911
I morgen den 27. april fejrer husmand Jens Peter Jensen og hustru Kirstine Jensen i Bælum deres guldbryllup. Jensen går i sit 72. år, hans hustru er et par år yngre. Hun har være noget svagelig i den sidste tid, men ellers er de begge raske i forhold til deres alder. Arbejdsevnen er jo ikke som i de unge dage. Der har været et stræbsomt ægtepar, der næst Gud skylder ders hænders arbejde, at de har klaret sig så godt gennem de mange år.
Jensen er født i Veddum, hvor hans far var snedker, men båd han og den øvrig familie udvandrede til Amerika for 50 år siden, og slægten bor nu i Nebraska.
Jensens hustru er derimod barnefødt i Bælum, og der har de boet i hele deres lange ægteskab. De havde ingen formue at begynde med og måtte bo til leje, men i tidens løb arbejdede de sig frem til at have eget hus. De bor nu hos deres datter, der er gift med snedker Chr. Nielsen, og som er deres eneste levende barn. De har haft 8 børn, men de 7 døde i forskellige aldre.
Jensen er veteran fra 1864 og har i de sidst 7 år, siden arbejdsevnen begyndte af svigte ham, nydt understøttelse fra invalideforsørgelsen.
Han deltog i krigen som underkorporal og var med fra først til sidst. Han kom ind som soldag, året efter at hav var blevet gift og lå i Altona, da Frederik d. 7. døde. Den gang forbundstropperne rykkede ind i Holsten gik som bekendt den danske hær tilbage uden at gøre modstand, og således kom Jensen med 9. regiment til Slesvig, og den 3. februar fik han sin ilddåb i kampen mod Østrigerne foran Dannevirke. I 'Vor sidste kamp for Sønderjylland' hedder det om denne kamp: 'hos os faldt det største tab på 9. regiment og da fortrindvis på komp Meincke, hvis chef faldt.' Men det var netop det kompagne, hvorved Jensen stod, og han fortæller selv derom, at da kompagniet om morgenen rykkede ud fra Slesvig, gik kaptain Maincke foran det og sang 'Den tapre landsoldat'; men han kom ikke levende tilbage fra kampen.
Også ved Sankelmark under tilbagetoget den 6. februar kom Jensen til at tage en tørn med, men han nåede dog hel og uskadt til Als og fandt der et kort hvile efter de udstandne lidelser på det forfærdelige tilbagetog.
I den følgende tid lå Jensen en tid i Fredericia, men kom så tilbage til Als og var med under stormen den 18. april, hvor han reddede sig fra fangenskab gennem fjendens kugleregn, mens kammaraterne enten faldt eller overgav sig i den dækkede stilling, han forlod. Under Alsaffæren lå han på Fyn, og i august måned kom han hjem efter af være hjemsendt på Sjælland.
Der er ingen tvivl om, at Jensen har været en rask soldat og en stærk natur i sine unge dage, og skønt han ikke blev invalid i krigen, har han dog fuldt ud fortjent det par hundrede kroner, der nu årligt tilstås ham, efter han kræfter til dels som følge af krigens lidelser er svækkede.
'De blev altså aldrig såret?' spurgte jeg ham en dag, vi talte om krigen. 'Nej, men ved Kongshøj den 3. februar var jeg så nær ved at blive det som vel muligt. Der kom en kugle, som gik igennem en fold i mit ene støvleskaft, men strømpen og benet rørte den ikke.'
Der vil sikkert i morgen blive vist den gamle veteran og hans hustru megen opmærksomhed, og Dannebrog vil vaje fra sted til sted i Bælum til ære for dem.
Hans Villumsen. /Aalborg Amtstidende
26-04-1911/
I 1901 boede husfæster Jens Chrisensen her med sin kone Ane Kirstine. De havde sønnen Jens Jørgen Jensen (Bach) boende.
Ane Kirstine blev enke i 1904 og døde i 1913.
Jens Jørgen overtager huset efter sin far. Han har sin mor på aftægt. I 1903 er han blevet gift med Andrea Marie Jensen. De får datteren Anna.
I 1912 køber de Kærvej 23.
Karetmagermester Marius Christensen fra Als havde været i USA, men kom hjem og blev gift med Andrea Jensen Bach fra Vandkæret. De købte huset i 1910. De har en søn fra Als og får en datter her. De flytter siden til Sønderholm og ender deres dage på Svenstrup plejehjem.
I 1916 blev huset brugt som aftægtsbolig for partikulier Anders og Johanne Laursen med deres barnebarn Anker Bech. De kom fra Kærvang Korupvej 41. Anker Bech blev handelselev i Brugsen.
Jens Peter er født i Lyngbyskelhus. I 1920 kom han til Veddum med sine forældre.
Tømrer- og snedkerforretning 1921
Jeg undertegnede begynder den 1. maj en tømrer - og snedkerforretning i Veddum og anbefaler mig til enhver, som vil søge forretningen. 1. klasses arbejde til dagens billigste pris. Ærbødigst J. P. Jensen, tømrer og snedker, Veddum St. /Aalborg Amtstidende 25-04-1921/
Jens Peters forældrene købte Kærvej 112 i 1922.
Elvia i Svenstrup var 18 år, da hun fik et barn. Derefter giftede hun og Jens Peter sig. De fik Børge i Veddum i 1924.
Ejendomshandel 1924
Snedker Aksel B. Hauge, Gl Tørring, har købt ejendom med snedkerforretning ved Veddum St for en pris af 17,000 kr. Overtagelse sker straks. /Horsens Avis 04-03-1924/
1924
Alt tømrer- og snedkerarbejde udføres solidt og til billigste pris. Hele bygninger overtages i entreprise. Tegninger og overslag leveres. Med højagtelse Veddum Maskinsnedkeri. A. Hauge. /Aalborg Amtstidende 07-03-1924/
Snedkermester Aksel Berg Hauge ejede huset fra 1924 - 1951. Han blev gift med Dagmar Dusine Hauge f. Larsen (1893) i 1924.