Til forsiden › Midtbyen › Sadelmagervej
Ejendommen var fæstegård under Visborggård til 1857, hvor Christen Pedersen købte den. I 1862 købte han ejendommen Vestgyde 3 til.
Bygningerne blev inddraget i byzone i 2005, hvorefter ejeren inden 4 år kan kræve, at kommunen overtager ejendommen. Derfor overtog kommunen husene i 2005 og i 2008 solgte de dem med krav om delvis nedrivning af avlsbygninger og kornsilo.
Gyllebeholderne er dog holdt uden for byzone, så de anvendes stadig.
På matrikelkortet fra 1814-1866 står Jens Bundgaard rettet til Mikkel Pedersen Bundgaard.
Jens Jensen havde tilnavnet Bundgaard. Hans 1. kone Ane Jensdatter døde før 1801. Sønnen Jens Jensen (Bundgaard) blev også fæstebonde.
Jens Bundgaards 2 kone hed Johanne Jensdatter. De fik datteren Ane, som blev gårdmandskone på Hovedgaden 2 og Jens, der blev gårdmand på Vesterholt i Tornskær.
Johanne giftede sig som enke med Mikkel Pedersen, som overtog fæstegården.
I øvrigt boede Jens Bundsgaards forældre Jens Jensen og Maren Andersdatter på gården.
Mikkel Pedersen Bundgaard blev født i Solbjerg 1788. Han blev gift med Jens Bundgaards enke Johanne Jensdatter, der var 19 år ældre ned ham. Da hun døde blev han gift med Ane Sørensdatter fra Hovedgaden 1, som han i forvejen havde børn med.
Christen kaldet smed er født i Nørre Kongerslev. Han købte ejendommene Hovedgaden 29, Nørgård og Vestgyden 3 fra 1857-1862. Han blev enkemand i 1873 efter Grethe. Han giftede sig samme år med Anne, hvorefter han flyttede ind til hende på Hyltvej 1, han som sognefoged.
Nekrolog 1896
En selfmade-man. Forhenværende gårdejer Christen Pedersen Smed i Veddum døde i forgårs i en alder af 80 år.
Gamle Christen Smed var en selvskabt mand i dette ords fuldeste betydning. Han var en søn af bysmeden i Nørre Kongerslev og begyndte selv i en ung alder som smed i Sønder Kongerslev, siddende til leje i et lille hus. Der blev taget godt fat på arbejdet, og konen måtte ofte ud i smedien og bruge forhammeren.
Et par årstid efter kunne smeden købe sig en gammel bondegård i byen, den han straks flyttede ud og byggede op fra nyt. Han hentede tømmeret til gården i Aalborg med et par stude i løbet af vinteren, og det tog to dage med hver rejse, og den tredie dag måtte studene holde hvil. Der var godt 3 mil til Aalborg og vejene var dårlige.
Gården fik han bygget op og fik den i god drift. Den fik navn af Solbjerggård efter bakken der tæt ved.
Nogle år efter solgte han Solbjerggård og købte sig en gård i Veddum, og senere købte han en til, som blev lagt til den første. Gården blev smukt bygget fra nyt, og ved siden af den smukke bondegård byggede han sig en smedie for i en ledig time at drive sit gamle håndværk.
Men Christen Smed fik ikke meget tid til overs for smedien. Arbejdet med gården lagde fuldt beslag på den flittige og travle mands tid.
Han var en af tidens dygtigste bønder, så hans gård blev en mønstergård for egnen.
Den gang var beboerne i Veddum by så at sige en eneste stor familie, og Christen Smed kom dertil som den eneste fremmede i byen. Han drev sin gård på en helt anden måde, end skik var der på pladsen, og hans hele levesæt var forskellig fra den almindelige bysens sæd.
Men den raske, driftige mand vakte snart opmærksomhed blandt sine nye bysbørn. De fik respekt for ham og kom til at synes om ham, og han blev snart betroet en masse tillidshverv i sognet.
Da han kone døde, afstod Christen Smed gården til sin søn, Peder Christensen, der fortsatte driften i farens spor.
Christen Smed byggede sig et hus i byen, og her anlagde han en have så smuk, som man sjælden ser dem i landsbyerne. Han har forresten i sit arbejdsomme liv stadig fundet tid til at ofre på haverne, såvel ved Solbjerggård som ved gården i Veddum.
Han har været sognefoged i byen i en lang række år, til der kom en ny, temmelig myndig herredsfoged til egnen. Så nedlagde Christen Smed sin bestilling som sognefoged. Han kunne nok finde beskæftigelse uden den bestilling, dels i sin have og dels oppe i gården, hvor han vedblev at være den travle, arbejdsomme mand, sålænge hans helbred tillod ham det.
Gamle Christen Smed var kendt og afholdt i en vid kreds, og hans jordfærd vil samle mange, der ønsker at vise den venlige og afholdte mand en sidste ære. /Aalborg Amtstidende 23-04-1896/
Per smed blev gift med Ane Nielsen fra Skelund. De fik 5 børn. Den yngste Ane Margrethe døde at tuberkulose 23 år gammel i 1917 efter 5 års sygdom.
I 1925 var de flyttet til aftægtshuset.
Ane og hendes efterkommer kan findes på Danskernes Historie Online: AJOURFØRT OPTRYK AF Slægts-Stamtavle fra 1640 til 1934. UDGIVET 1978
Line blev gift 1907 med tømrer Theodor Krag fra Hadsund født i Solbjerg. De drev Nørgård fra 1921 til 1946, hvorefter de gik på aftægt på Sadelmagervej 1. De er begravet på Skelund kirkegård.