Til forsiden › Midtbyen › Hyltvej
Her lå oprindeligt en gård, som blev flyttet ud til Karlsminde i 1867.
Den nedlagte gård blev brugt som aftægtsbolig for gårdmand Axel Andersen, dernæst sognefoged Per Smed.
Da mølleren Søren Frederiksen (1858 - 1938) blev omkring 60 år solgte han først møllen og siden huset for at flytte ind på Hyltvej 1. Her virkede han som sognefoged.
Karen Hariet Bragh Frederiksen overtog huset i 1935 og havde det til 1991.
I Barn af Himmerland XVII 2012 fortæller Søren Bragh Frederiksen om sin tidligste barndom i huset. Han husker bl.a en sabotagehandling i 1944. Der lød et brag at den anden verden. Braget stammede fra en sprængladning, som Smej Kristian fra "Veddum-gruppen" havde anbragt på "Als-Peters" elmotor/generator. "Als-Peter" var nemlig værnemager, som bl.a. udførte entreprenørarbejde for tyskerne på de to lufthavne i Aalborg, som tyskerne påbegyndte straks efter besættelsen.
Huset er revet ned i 2020.
Ejendommen har bl.a. tilhørt:
På matrikelkortet fra 1814-1866 er Peder Sørensen Bunde skrevet på matr. 35a før Søren Pedersen Bonde.
Peder og Mette havde børnene Søren, Maren og Laurs. Søren overtog gården efter sin far. Laurs blev gårdmand på Bakkegårdsvej 13.
Søren overtog ejendommen efter sin far. Han blev gift i 1813 med Kirsten Jensdatter fra gården på Hyltvej 15.
Søren og Kirsten fik 7 børn. Mette blev husmor på gården Hovedgaden 20, Maren blev husmor på Nybrogård. Den yngste søn Jørgen overtog gården i 1853.
Søren blev 78 år inden han døde i 1864. Kirsten blev 72 år og døde 1859.
Jørgen blev gift med Karen Mikkelsen.
Datteren Kirstine blev husmor i Rønholt. Søren blev gårdejer i Kæret, men drukner i Haslevgårde å, Ane bliver husmor på Hovedgaden i første omgang. Begge Michael (1860+1863) og Jens Peter (1861) dør som børn. Jens Peter Mikael bliver gårdmand i Gassum.
Jørgen flytter gården ud på Pejtervej 41, men dør blot 38 år gammel i 1869. Karen bliver gift igen og bliver på den nye gård.
Anders Axelsen var aftægtsmand og enkemand fra Lille Bakkegaard.
Anne købte huset i 1871. Hun blev gift med enkemand Christen Smed i 1873, som dermed fik adkomsten til huset.
Christen var enkemand, sognefoged og forhenværende gårdejer fra Nørgård. Da han døde 80 år gammel i 1896 fik hun huset igen.
Nekrolog 1896
En selfmade-man. Forhenværende gårdejer Christen Pedersen Smed i Veddum døde i forgårs i en alder af 80 år.
Gamle Christen Smed var en selvskabt mand i dette ords fuldeste betydning. Han var en søn af bysmeden i Nørre Kongerslev og begyndte selv i en ung alder som smed i Sønder Kongerslev, siddende til leje i et lille hus. Der blev taget godt fat på arbejdet, og konen måtte ofte ud i smedien og bruge forhammeren.
Et par årstid efter kunne smeden købe sig en gammel bondegård i byen, den han straks flyttede ud og byggede op fra nyt. Han hentede tømmeret til gården i Aalborg med et par stude i løbet af vinteren, og det tog to dage med hver rejse, og den tredie dag måtte studene holde hvil. Der var godt 3 mil til Aalborg og vejene var dårlige.
Gården fik han bygget op og fik den i god drift. Den fik navn af Solbjerggård efter bakken der tæt ved.
Nogle år efter solgte han Solbjerggård og købte sig en gård i Veddum, og senere købte han en til, som blev lagt til den første. Gården blev smukt bygget fra nyt, og ved siden af den smukke bondegård byggede han sig en smedie for i en ledig time at drive sit gamle håndværk.
Men Christen Smed fik ikke meget tid til overs for smedien. Arbejdet med gården lagde fuldt beslag på den flittige og travle mands tid.
Han var en af tidens dygtigste bønder, så hans gård blev en mønstergård for egnen.
Den gang var beboerne i Veddum by så at sige en eneste stor familie, og Christen Smed kom dertil som den eneste fremmede i byen. Han drev sin gård på en helt anden måde, end skik var der på pladsen, og hans hele levesæt var forskellig fra den almindelige bysens sæd.
Men den raske, driftige mand vakte snart opmærksomhed blandt sine nye bysbørn. De fik respekt for ham og kom til at synes om ham, og han blev snart betroet en masse tillidshverv i sognet.
Da han kone døde, afstod Christen Smed gården til sin søn, Peder Christensen, der fortsatte driften i farens spor.
Christen Smed byggede sig et hus i byen, og her anlagde han en have så smuk, som man sjælden ser dem i landsbyerne. Han har forresten i sit arbejdsomme liv stadig fundet tid til at ofre på haverne, såvel ved Solbjerggård som ved gården i Veddum.
Han har været sognefoged i byen i en lang række år, til der kom en ny, temmelig myndig herredsfoged til egnen. Så nedlagde Christen Smed sin bestilling som sognefoged. Han kunne nok finde beskæftigelse uden den bestilling, dels i sin have og dels oppe i gården, hvor han vedblev at være den travle, arbejdsomme mand, sålænge hans helbred tillod ham det.
Gamle Christen Smed var kendt og afholdt i en vid kreds, og hans jordfærd vil samle mange, der ønsker at vise den venlige og afholdte mand en sidste ære. /Aalborg Amtstidende 23-04-1896/
Anne solgte huset til Christen Christensen med forbehold om at måtte bruge huset, så længe hun lever. Christen kom muligvis aldrig til at bo i huset.
Hus til salg 1919
Det Chr. Smeds enke fraflyttede hus, godt beliggende med stor gammel have, kan købes og overtages straks. Liebhavere bedes henvende sig til undertegnede eller til landpost Th. Bach og partikulier P. Christensen, Veddum, der anviser og kan ordne handel. Starbæk pr. Gandrup. Chr. Christensen. /Aalborg Amtstidende 22-07-1919/
Ane døde i Hjallerup 98 år gammel i 1930.
Familien bestod i 1921 af sognefoged Søren og Berthea Frederiksen med datteren Karen Frederiksen (1906 - 1990). Både Søren og Berthea døde i 1938.
Samme år fik Karen en søn, Søren Bragh Frederiksen (1938). De boede alene i huset.